2015. szeptember 9., szerda

"Naponta csak egyszer eszem, mégsem fogyok"

Kedves SportosMami! 


Lévén aerobik sportedző vagyok, nagyon sokan jönnek hozzám az óráim után és érdeklődnek, hogy én hogyan étkezem, hogyan lehet leadni 2-3-10 kilót.
Ez nem olyan egyszerű kérdés, mint ahogy azt hisszük. Egyénre szabott, nem lehet egy klisét ráhúzni minden emberre. Függ attól, hogy hány éves az illető, függ a nemétől, a munkája intenzitásától, attól hányszor edz egy héten. Ha valaki elszánt és valóban fogyni szeretne, akkor érdemes egy dietetikust felkeresnie, aki összeállít egy, az egyénre szabott, csak neki való étrendet.

Ám az azért mindennek az alfája és omegája, hogy egy nap ÖTSZÖR étkezünk és rendszeresen, heti 3x1 órát, mozgunk.
A múltheti bejegyzésemben már érintettem, hogy melyek azok a rossz szokások, amik lelassíthatják vagy megakadályozhatják a fogyást.

A mostani blogbejegyzésem pedig elárulja, miért is rossz szokás és diéta-baleset a napi egyszeri evés.

Először nézzük meg, hogyan működik a testünk.

  Azért vagyunk éhesek, mert a szervezetünknek szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékra, kalóriára, hogy az életfunkciókat fenntartsa. (Légzés, emésztés, szívműködés, testhőmérséklet, stb)
A szakirodalom van egy kifejezés erre: alapanyagcsere érték, azaz BMR. Ez az érték az, amire mindenképpen szüksége van  szervezetednek, alapból ennyit éget el egy nap.
  Ez az érték nálam 1400 kCal körül van, de ehhez még hozzájön az, hogy szoptatok, hogy heti 3-5  órát edzek. Szóval az én napi energiaszükségleten körülbelül 2300 -2500 kCal.

Ide kattintva te is ki tudod számítani az alapanyagcseréd értékét, sőt, még azt is, hogy mennyi kalóriát kell bevinned a szervezetbe ha fogyni, vagy hízni szeretnél




  A szervezetnek erre a kalóriára egész nap szüksége van, szépen, egyenletesen elosztva. Ezért javasolják a szakemberek, hogy napi ÖTSZÖR étkezzünk, így biztosítva a szervezet számára a folyamatos, kiegyensúlyozott működést.



  Ha napi egyszer eszel, felborítod a szervezeted egyensúlyát. Egyszerre kapja meg a sokszor több mint 2-2500 kCal-t. Gyakorlatilag sokkolod vele magad.

Ha huzamosabb ideig folytatod ezt az életmódot, direkt, azaz koplalsz, lehet, hogy az első pár napban fogyni fogsz 1-2 kilót, de igazából csak vizet vesztesz, így kevesebbet fog mutatni a mérleg, de a zsír/izom arányod, ami a valóban fontos mércéje a fogyásnak, nem fog változni.

  A tested pedig nagyon gyorsan reagálni tud az ilyen drasztikus változásokra. Már egy hét "koplalás" után átáll védekező funkcióra. Ugyanis úgy értékeli, hogy nem kap elég táplálékot, ezért azt, amit beviszel rögtön el is raktározza, mert ki tudja, mikor kap ismét tápanyag utánpótlást.
A másik, hogy amikor végre eszel, kontroll nélkül fogsz enni, mert azt üzeni neked, hogy ha most eszel, akkor aztán sokat egyél, jó sokat! Így a mérleg nyelve elég gyorsan visszaáll az eredeti állapotra, rosszabb esetben még többet fog mutatni.

  Amilyen gyorsan átáll a raktározó funkcióra, olyan lassan lehet csak visszaállítani a normál működésre. Hosszú hetekbe kerülhet ez, módszeresen figyelve az étkezésedre, így azt javaslom, bele se kezdj, mert a koplalás maga egy diéta-baleset. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése